De Europese aandelenbeurzen deden woensdag een stapje terug. Beleggers besloten her en der wat winsten te nemen na de stevige koersstijging in de afgelopen 2 handelsdagen.
,,De beurzen laten een gezonde winstneming zien in een opwaartse markt. De flinke correctie op de Japanse beurs van vorige week zorgde even voor nervositeit. Het besef dat de Nikkei vorig jaar met 80 procent is gestegen drong echter al snel door en de onderstroom op de markten blijft positief. Beleggers zijn wel voorzichtig. Bedrijven met een mooi dividendrendement doen het goed, terwijl herstelkandidaten als KPN en Imtech nog links blijven liggen“, aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent lager op 368,54 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 543,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,3 procent.
Duitse werklozen
In Duitsland bleek dat het aantal werklozen in mei met 21.000 is gestegen tot 2,96 miljoen. Daarmee kwam de werkloosheid net als in april uit op 6,9 procent. De werkloosheid ligt nog altijd nagenoeg op het laagste niveau sinds de Duitse eenwording in 1990.
De Europese Commissie zal woensdag haar oordeel geven over de begrotingen van de EU-landen. Het is al bekend dat Nederland 1 jaar extra de tijd krijgt om het tekort terug te dringen, vooral omdat Nederland structurele besparingen doorvoert. België heeft de Europese Commissie extra bezuinigingen en hervormingen beloofd om een boete te ontlopen.
Unilever
In de AEX stond bierbrouwer Heineken onderaan met een min van 1,9 procent. Levensmiddelenconcern Unilever en maritiem dienstverlener SBM Offshore volgden met verliezen van 1,5 en 1,4 procent. Technisch dienstverlener Imtech en verzekeraar Aegon waren de sterkste stijgers met winsten van 1,9 en 1,2 procent.
In Parijs zakte PSA Peugeot Citroën 2,8 procent. Volgens de Franse krant La Tribune overweegt de Franse automaker een nieuwe kapitaalverhoging nadat het bedrijf in het afgelopen jaar 2,5 miljard euro aan kasmiddelen heeft verbruikt.
De euro was 1,2890 dollar waard, tegen 1,2873 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 94,63 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 104,11 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl